A pizza iránti rajongásom nem ismer határokat. Már nem is tudom, hogy mikor volt az a pillanat, hogy felismertem: nekem ez a kedvenc ételem. Mindenesetre gyanítom, hogy az egyetemi évek alatt történhetett, amikor minden egyes pénteket a kedvenc pizzázónkban töltöttünk a legjobb barátnőmmel. Ez volt ugyanis az a nap minden héten, amikor együtt ebédeltünk, majd hosszas órákat beszélgettünk, járkálva a városban, mert egyetemisták voltunk és megtehettük.

Azóta is minimum hetente egyszer pizzát ebédelek, és számomra  a legmeglepőbb, hogy képtelen vagyok ráunni erre az ételre, sőt ha tehetném minden nap pizzát ennék ebédre. Van egy törzshelyem is, ahol már ismerősként fogadnak, és meglepődnek, ha bármi egyebet rendelek, mint gombás pizzát – ez ugyanis a kedvencem, csak ritkán térek el tőle. 

A múlt héten szombatra esett az a jeles alkalom, hogy pizzát egyek, és el is látogattam a törzshelyemre, ahol egy kisebb beszélgetésbe bonyolódtam a tulajjal, aki arról beszélt, hogy szeretné bővíteni az üzletét, és a város több pontján is meg akarja nyitni ugyanezt az éttermet, igazából már hosszú évek óta készül erre, és most úgy néz ki, hogy van arra keret, hogy ezt megvalósítsa.

Megtudtam, hogy nem is akármilyen módon akar belevágni a bővítésbe, mert miután hosszú évek óta sikeresen üzemelteti a pizzériát napelemes rendszer segítségével, az újak esetében is ragaszkodik hozzá, hiszen – mint elmondta – ennek köszönheti, hogy olyan sok pénzt megspórolt, hogy egy ilyen nagy volumenű bővülés valósággá válhasson számára. Elmondása szerint számlákra alig kell költenie, ami – mondanom sem kell – egy vállalkozásnál nagyon nagy szó, és hatalmas segítséget jelent.

Annak idején egy napelem pályázat volt, amit sikerrel megnyert, és annak köszönhetően vált lehetővé, hogy egy kis, induló pizzériát ilyen újszerű alternatív energiatermelésű módszerrel indíthasson útjára. 

Most is pályázni készül, mivel – mint megtudtam – hasonló pályázatokat folyamatosan hirdetnek. Amint véget ér az egyik, már megjelenik egy másik, és úgy magánszemélyek mint cégek megtalálhatják a számukra megfelelőt.

napelem pályázat

Törzshelyem tulajdonosa a Napelem Pályázatok segítségét fogja igénybe venni a tervezet elkészítéséhez, mert – bár legutóbb másik céggel dolgozott -, azóta a Napelem Pályázatokról nagyon sok ismerőstől hallott elismerő véleményt, és a honlapjuk alapján is szimpatikusnak találja őket. Bevallása szerint ők a legprofibbak jelenleg ezen a területen, és nem kizárólag a munkájuk alapján, hanem az ügyfeleikkel való kommunikáció tekintetében is. 

Egy napelem pályázat sikeressége igen nagy mértékben múlik azon, hogy milyen gonddal készül el a tervezet, sőt tulajdonképpen ezen áll vagy bukik minden. Ehhez pedig nagyon körültekintőnek kell lenni, és gondosan fel kell mérni azt, hogy mennyiben alkalmas az adott környezet és épület a napelemek kiépítéséhez. Ugyanis nem csak az alkatrészek minősége számít, hanem a kiépítéssel kapcsolatos szakértelem is. Ha egy épület nem megfelelő a fotovoltaikus rendszer megvalósításához és fenntartásához, ám a tervezet ennek ellenére készül el, dobhatjuk is a kukába azt a tervünket, hogy pályázati pénzből valósítsunk meg egy ilyen projektet.

Kedves ismerősöm tehát értelemszerűen nagyon izgatott amiatt, hogy belevágjon, de nagyon tart is attól, hogy jól süljenek el a dolgok. Mostanában vásárolta meg az egyik megnyitandó pizzéria helyéül szolgáló ingatlant, és meg is kért egy szakértőt, hogy segítsen neki a választásban, mert eleve úgy vásárol, hogy az épület alkalmas legyen a napelemek elhelyezésére. 

Semmit nem akar a véletlenre bízni, ezért választja a Napelem Pályázatokat, mert ők nagy gonddal végzik a helyzetfelmérést is, hogy a lehető legbiztosabban és leghatékonyabban épüljön ki a naperőmű. Arról nem is beszélve, hogy a lehető legnagyobb eséllyel pályázhasson a támogatásért. Amiért indulni fog egyébként a GINOP elnevezésű, minimum 1.5 és maximum 50 millió forint közötti értékkel bíró, vissza nem térítendő támogatás, amely elnyerését kimondottan vállalkozások számára írtak ki.

Nagyon bizakodó volt ezzel kapcsolatban, amikor legutóbb találkoztunk, és őszintén szólva kedvet kaptam hozzá én is, hogy utánakeressek ennek a témának. Bevallom, megkapta a figyelmemet, mert a tény, hogy egy vállalkozás ennek köszönhetően ennyit tud spórolni, és ezáltal ennyire sikeressé tud válni azt bizonyítja, hogy tényleg megéri beruházni egy napelemes rendszerre, különösen, ha ilyen és hasonló támogatások is elérhetőek. 

Én ezeknek a létezéséről nem is tudtam, de mivel én meg mostanában tervezek házba költözni a feleségemmel, igen elgondolkodtatott, hogy talán érdemes ezt is felvennünk a projektjeink közé, ha nem is azonnal, de mindenképpen hosszú távon.