A kemény pizzát egy fogbeültetés követte

Gyakran megesik, hogy a baráti társasággal meglátogatjuk egymást. Olyankor pizzát sütünk, borozgatunk és jókat beszélgetünk. Igazi olasz estéket szoktunk tartani, bár a legtöbb olasz valószínűleg a fejét fogná, ha látná, hogy mit művelünk. A pizzát általában mi magunk készítjük: a tésztát is mi gyúrjuk és szószt is főzünk rá. A legutóbbi alkalommal, kicsit belefeledkeztünk a pizza készítés közben a beszélgetésbe, és nem igazán figyeltünk a tésztához szükséges, megfelelő alapanyag mennyiségekre. Ennek az lett az eredménye, hogy a pizza rettenet módon kemény lett. Minden más finom volt, de a tészta kopogott az asztalon. Azt nem sikerült kideríteni, hogy mit rontottunk el ilyen nagyon.

Az egyik barátunk ennek ellenére úgy döntött, hogy ha már megsütöttük és dolgoztunk vele, ő azért megpróbál enni belőle. Megsúgom, hogy nem ez volt élete legjobb döntése. A foga ugyanis a pizzában maradt. Pontosabban a fogkoronája, amit nem olyan régen helyeztek fel, mivel edzésen sikerült kitörnie a fogát. Erről persze mi nem tudtunk, ezért mindannyian nagyon megijedtünk, hogy beletört a foga az ételbe. Nem bántuk volna, ha elmeséli ezt a kis fogászati kalandját. Egyébként mindannyiunk közül talán neki volt a legviccesebb ez a helyzet.

Kickbox edzésre jár, és mint megtudtuk, egy rúgás után olyan szerencsétlenül esett, hogy kitört az egyik elülső foga. Mivel alapvetően egy egészséges fogról volt szó, a gyökere is ép volt, így egy korona felhelyezése mellett döntöttek a fogorvosával. De mégsem bizonyult jó megoldásnak, elvégre beletört a pizzába. Nem tudjuk, hogy ez is csak egy szerencsétlen véletlen volt-e, vagy pedig rosszul volt felhelyezve, de ezután a kaland után a barátunk úgy döntött, hogy inkább kihúzatja azt, ami megmaradt a fogából és inkább bevállal egy fogbeültetést, azt a biztos.

Persze ehhez előbb meg kellett találni egy helyet, mert a saját fogorvosához nem szívesen ment volna vissza, arról nem is beszélve, hogy nem csak egy fogbeültetés várt rá, hanem egy fognak az eltávolítása is.

Ő nem merte bevállalni, hogy utána olvasson magának az eljárásnak és a műtétnek, de engem nagyon érdekelt a dolog, úgyhogy megtettem én. Az nyilvánvaló volt, hogy ha eltávolítják a fogat, akkor várni kell, hogy meggyógyuljon, mielőtt a fogbeültetés megtörténik.

Az implantátumok lényegében úgy néznek ki, mint a csavarok. Ezek a csavarok pedig beültetésre kerülnek az állkapocscsontba egy műtét során. Melyre gyógyulást követően kerül rá az új fog.

Ez így nagyon egyszerűnek tűnik, én is azt gondoltam, hogy ez nem is olyan nagyon bonyolult dolog, persze nagyon fájdalmasnak hangzik.

A fogbeültetést végző fogorvos részéről nagy előkészületet igényel egy ilyen implantátum beültetése. Fontos ellenőriznie a többi fog állapotát is, hiszen mégis csak egy szájsebészeti beavatkozásról van szó, aminek következtében egy seb lesz a szájban, és sem a páciens, sem pedig az implantátum szempontjából nem szerencsés, ha felüti a fejét egy fertőzés. Ugyan ezen oknál fogva a rendszeres és helyes szájhigiénia is kiemelten fontos.

Ugyanígy rengeteget számít a csont állapota. Hiszen a csontba kerül beültetésre az implantátum, ezért kellően erősnek és egészségesnek kell lennie. Sajnos nem mindenkinek alkalmas az állkapcsa egy ilyen beavatkozásra, ezért természetesen röntgent és más egyéb vizsgálatokat is el kell végezni előtte. Persze, mint megtudtam, ekkor sincs veszve minden, ugyanis csontpótlással megoldható lehet ez a helyzet is. Természetesen ez kicsit meghosszabbítja a folyamatot.

Amikor meggyógyult a fog helye, a fogbeültetést végző fogorvos megtervezte az implantátumot és mindent rendben talált, akkor kerülhet sor a beavatkozásra. Utána hónapokat kell várni, hogy teljesen meggyógyuljon és csontosodjon a hiányzó fog területe. Habár ezek az implantátumok, vagy „mesterséges gyökerek” orvosi fémből készülnek, minden esetben fontos a kontroll. Nem csak a beavatkozást követő időkben, hanem a gyógyulás után is javasolt megnézeti, hogy mi a helyzet.

Egy ilyen implantátum sem örökérvényű, ugyanúgy kell rá figyelni, mint bármilyen más fogpótlásra, de azt biztos, hogy ez a fajta megoldás sokkal stabilabb.

Egy ismerősöm már átesett ilyenen, és kikérdeztem őt is a tapasztalatairól, hogy ezzel is segíthessem a barátunkat. Amit ő javasolt az egyértelműen egy magán fogászati rendelő volt. Habár nincs tapasztalata ez ügyben az állami fogászattal, de azt mondta, hogy szerinte mindenképpen ez az előnyösebb, hiszen itt valóban akkor kerül sorra az ember, amikorra időpontja van, illetve kiválaszthatja magának azt a szakembert, akihez menni szeretne. Ez pedig az állami szférában – teljesen érthető módon egyébként – nem lehetséges.

Így jutott el a fogorvosbudapest.info fogászati magánrendelőhöz. Érdekes egyébként, mert én is innen tájékozódtam a fogbeültetésekről.

A rendelőjük Vízivárosban található, a Kacsa utca 5 szám alatt. Teljes árlistájuk megtalálható az oldalukon, az állapotfelmérés és az árajánlat kérés egyébként teljesen ingyenes. Persze a fogbeültetések tekintetében az árak inkább csak irányadóak, hiszen személyre szabottan kell kialakítani a kezelési tervet, ami befolyásolja a költségeket is.

Az implantátumokra két féle korona kérhető: fémkerámia, illetve cirkónium kerámia korona.

Az érintett barátunk is végigböngészte a honlapot, minden létező bejegyzést elolvasott. Ez tette egyébként számára nagyon szimpatikussá ezt a magánrendelőt, hogy sok pácienseknek szóló információt talált, közvetlen és mindenki számára könnyen érthető megfogalmazásban. Ettől sokkal barátságosabbnak kezdte érezni már magát a beavatkozást is. Nem tudom, mások hogy vannak vele, de ha nekem bármikor szükségem van orvosra én is elsősorban szimpátia alapján választok. Természetesen, nem kevésbé fontos a szakértelem. De például ennek a rendelőnek az esetében ez is egyértelmű: szerintem, ha egy orvos megtalálja azt a nyelvet, amit a páciens is maradéktalanul megért, az egyértelműen a szaktudás és a szakértelem egyik jele.

A fogbeültetés egyébként nem egy olcsó mulatság, de a tartósságát figyelembe véve én is biztos emellett döntenék, ha szükségem lenne rá, és csupán egy-két fogimplantátumra lenne szükségem. Különösen, ha az egyik első fogam hiányozna, nem gondolkoznék sokat.

fogbeültetés