Az egyetem mellett motoros pizzafutárként dolgozom

A szüleim megígérték, hogy amint betöltöm a 18-at, elkezdhetem a A2-es kategóriájú motoros jogsit. 16 évesen már megcsináltam az A1-et, és bevallom, utána vezettem nagyobb motort, természetesen nem főúton, és nem sokat. Viszont elképesztően tetszett, és már alig várom, hogy majd az A kategóriát is megcsinálhassam, az az álmom, hogy egy igazán nagy motorom legyen egyszer!

Emlékeztem még az A1 kategóriánál, meg, ha jól tudom, az autós jogosítványra is az vonatkozik, hogy el lehet kezdeni azelőtt a tanfolyamot, hogy az ember betöltené az adott életkort, ami logikus, mert ezeknek a tanfolyamoknak van egy bizonyos lefutási ideje, és a szabály meg úgy van, hogy 18 éves korodban neked a kezedben lehet a jogsid. Sajnos nem voltam azonban biztos ebben, szóval rákerestem a neten, hogy milyen motoros jogosítvány szabályok vannak érvényben.

Egy nagyon szuper weboldalt találtam a neten, ahol minden információt megtaláltam a motoros jogosítvány szabályait illetően. Ráadásul nemcsak a motoros jogosítványra vonatkozó infókat találtam, hanem a tanfolyamokról is tudtam informálódni, ami azért fontos, mert rengeteg tanfolyam van, és nagyon különbözőek az áraik, és így nehéz választani, ha nem tudja az ember pontosan, hogy mire kell odafigyelni. Alapjáraton ugye a drágább terméktől szoktuk azt gondolni a boltban, hogy a legjobb minőségű, de ez néha egyáltalán nem így van.

A szüleim nehezen engedték meg, hogy korábban kezdjem a tanfolyamot, lévén nyári gyerek vagyok, pont arra az időszakra esett volna a motoros jogosítvány vizsgám, mint az érettségi. Szerencsére apám is imád motorozni, meg ő is abban a pillanatban kezdte el az autós jogsit, amint csak lehetett, szóval némi könyörgés után végül hajlandók voltak engedni a kérésemnek.

Az érettségim is kíválóan sikerült, még emelteztem is pedig töriből és matekból is, és a motoros jogsim is kézhez kaptam. Felvételiztem egyetemre, és fel is vettek. Már alig vártam a szeptembert, nagyon kíváncsi voltam, milyen az a híres egyetemista élet.

motoros jogosítvány szabályok

A szüleim felajánlották, hogy mindenképp támogatnak az egyetem alatt, hiszen ők mindketten dolgoztak egyetem mellett, és az nagyon nehéz úgy. Én meg mondtam, hogy szeretném kipróbálni azért, ha nekik is ment, hátha én is meg tudnám csinálni, és legalább nem lógnék már a nyakukon így 18 évesen. Anyám teljesen kétségbe volt esve, hogy mihez akarok kezdeni, én meg rávágtam: ha már úgyis van motoros jogsim, és nagypapa megígérte, hogy születésnapomra motort vesz nekem, elmegyek motoros futárnak! A pizzafutárok köztudottan jól keresnek, nem is egy megerőltető munka, legalább számomra, aki szeretek motorozni. Nyilván terepen valamivel jobb, de a városon belül sem utálom, az az igazság.

Apámnak kimondottan tetszett ez az ötlet, még segített is különböző hirdetések között nézelődni, kiválasztani a legjobb helyet, ahová érdemes elmenni futárnak. Együtt döntöttünk végül, három helyre is beadtam a jelentkezésem, és mindhárom helyről vissza is hívtak, szóval még válogatni is tudtam!

Én egyébként tökre tudom az egyetem mellett is csinálni, szerencsére elég flexibilis munkahelyet tudtam választani, így nem kell a napi óraszámot egyhuzamban ledolgoznom, hanem fel tudom osztani az órarendemtől függően, így simán be tudok járni órákra. Már túlvagyok az első vizsgaidőszakon, és minden vizsgám meglett, ráadásul nem is rossz eredménnyel. Arról nem is beszélve, hogy a pénz se rossz, és a jattot megtarthatjuk…

Még félretenni is tudtam, és azon az oldalon, ahol anno megtaláltam a motoros jogosítvány szabályokat, találtam ilyen motoros ruházathoz kuponokat, ezt akkor le is töltöttem, és elhatároztam, hogy a spórolt pénzemből veszek magamnak új motoros szerkókat a következő szülinapomra (csak sietni kell, mert csak egy évig érvényesek a kuponok!).