Dexion salgó, vagy salgó dexion?

Nem hitted volna, hogy egyszer fém polcokról szóló cikket fogsz olvasni egy pizzákról szóló blogon, igaz? Hát most pedig meg fog történni, de ne ijedj meg, jó okom van arra, hogy erről írjak neked. A mi kis pizzériánk szárazáru raktárába volt szükség néhány polcra, és ennek kapcsán alakult ki egy kis nézeteltérés apám és a főszakácsunk között.

Egészen pontosan apám salgó polcot akart venni bele, mert az könnyen összeszerelhető, és praktikus. Szakácsunk viszont, aki egyébként Olaszországból származik, teljes mellszélességgel a dexion polcok mellett állt ki. Tudni kell, hogy a szakács nagyon büszke olasz, és meg van győződve róla, hogy az olaszok nem csak a konyhában, de a polcgyárakban is remekelnek. Ebben egyébként van igazság, még ha elsőre furcsának is tűnik. A földrengések hazájában sokkal stabilabb polcokra van szükség, mint máshol, ezért a gyártmányokat komolyabban is ellenőrzik ebben a tekintetben.

Csak tudnám, miért kell erről vitázni?

Aki otthonosan mozog egyébként a polcok világában az tudhatja, hogy mi lett az egész dolog csattanója. Amikor már nagyon nem bírtam a kettejük vitatkozását, rákerestem végre arra, hogy mi az a dexion polc. És kiderült, hogy valójában ugyanarról beszéltek.

Az állítható polcmagasságú, lyukacsos fém polc eredeti gyártója a Dexion, és világszerte ezen a néven ismerik. Kivéve kis hazánkban, ahol Salgótarjánban álltak neki először dexion polcokat gyártani – innen jön a salgó elnevezés.

Magyarul apám és a főszakács ugyanúgy a dexion salgó mellett érveltek, csak fogalmuk sem volt róla, hogy a másik gyakorlatilag egyetért velük. Amikor közéjük álltam, és a telefonomon megmutattam nekik a RackingLog salgó polcos aloldalát, mindkettőjüknek leesett, hogy mi volt a félreértés tárgya. Ha már az oldalon voltunk, meg is rendeltük közben a dexion salgó polcokat, amikre szükségünk volt. Néhány napon belül már össze is tudtuk szerelni őket (nagyon gyorsan dolgoznak a fiúk), és így végre helyreállt a rend nálunk. Egyébként már korábban is a RackingLogtól rendeltük a polcainkat, azért is volt olyan egyértelmű, hogy egyből hozzájuk fordultunk, amikor a rendelésre sor került.