Egy jó ablakcsere árkalkulátor a pizzériában is elkél

Pizzaparti – másképp

Nemrég felújítást végeztünk el a pizzériánkon, mit ne mondjak, már nagyon ráfért. Először reménykedtünk benne, hogy minimálban meg tudjuk oldani a felújítást, de ez a tervünk csak részben valósult meg. Otthon is nemrég kezdtünk felújításba, így még emlékszem, mennyire macerával járt a nyílászárók, különösen az ablakok korszerűsítése és cseréje. Ezért reménykedtem benne, hogy itt talán megússzuk a dolgot. De sajnos be kellett látnunk, hogy nem kerülhetjük el a végzetünket, kénytelenek leszünk az ablakcserékbe is beleállni.

Ablakcsere árkalkulátor csapó 1: a régi ablak eltávolítása

Hogy ne vigye el minden pénzünket a felújítás, vagy legalább ne érjen meglepetésként bennünket a végösszeg, úgy döntöttünk, keresünk egy megbízható ablakcsere árkalkulátort, hogy segítse a munkánkat. Nos, mondanom sem kell, nem jártunk szerencsével. Nem igazán találtunk olyan oldalt, amelynek a segítségével pontos árkalkulációt készíthettünk volna az ablakcserére. Ezért kénytelen voltunk a megérzéseinkre és a józan paraszti eszünkre hallgatva magunknak kialakítani a megfelelő kalkulációt. Ebben nagy segítségünkre volt a http://muanyagablakom.hu weboldal, amely nagyon sok hasznos tanácssal látja el a felűjítás előtt állókat. Röviden összefoglalom, mi mely tanácsokat fogadtuk meg az oldalról, ami alapján saját ablakcsere árkalkulátort készítettünk.

Először is, kalkulálni kell azzal, hogy valamilyen űton-módon meg kell válnunk az előző ablaktól. Erre két módszer létezik: vagy teljes egészében kikapjuk a korábbi ablakot, keretestől, ablakszárnyastól a helyéről, vagy a keretet benne hagyjuk a falban. Ugyan csábítóan hangzik, hogy ne kelljen annyit vesződni az ablakkal, mi mégis inkább az első verziót javasoljuk, mi is így jártunk el. Ez viszont azt is maga után vonja, hogy utána meg kell bontani a külső vagy a belső vakolatot, nincs mese. Itt mérlegelni kell, hogy melyiknek esünk neki – nyilván annak, amelyik könnyen javítható. Mi azonban az egyik ablakunkkal úgy jártunk, hogy mindkét oldalon kezelésbe kellett vennünk. Szóval ez egy olyan pont, amit mindenképpen vegyetek be a számításba, ha ablakcsere árkalkulátort akartok készíteni! A következő pepecs lépés, hogy sokszor nem csak a vakolatot, de akár a falat is meg kell bontani az eredményes munkához. Jó hír, hogy nem kell vigyázni a korábbi tokra, hiszen már semmi szükségünk nem lesz rá: a lényeg, hogy minél eredményesebben ki tudjuk venni a falból.

Ablakcsere árkalkulátor csapó 2: az új ablak behelyezése

Hiszitek vagy sem, hiába végeztetek a korábbi ablak kibontásával, a munka oroszlánrésze csak ezután kezdődik. Ha ugyanis elrontottuk az előzetes méret felmérést, akkor eléggé meg lehet szívni az új ablak behelyezésével. Akkor dolgoztunk jól, ha az új ablak és az ablaknyílás közötti eltérés nem nagyobb kb. 10-20 mm-nél, ellenkező esetben megugrik az árkalkulációnk. Pedig a megfelelő beálltás kulcsfontosságú – ha ezt a részt elhibázzuk, olyan hibalehetőségek merülhetnek fel, mint hogy az ablak nem jól záródik majd, vagy nem lehet bukóra állítani, esetleg nem marad nyitva. Ezeket a hibákat pedig csak bontással lehet orvosolni, vagyis kezdődik az örödgi kör elölről. Ez pedig jócskán megterelheti a pénztárcánkat is.

Ha megfelelően beállítottuk az ablakot, érdemes hangsúlyt fektetni a szigetelésre is – jó szigetelés nélkül ugyanis minek újítjuk fel a rendszert? Hiszen a célunk az, hogy az ablakok jobban zárjanak, ne legyenek huzatosak, és jobban bent tartsák a hőt. A legjobb szigetelő megoldás a PUR hab, mi is ezt használtuk, és nagyon elégedettek voltunk az eredménnyel. Ha meg vagyunk a szigeteléssel, a felesleges habot le lehet vágni, ezt követően pedig a szépséghibákat már könnyedén el tudjuk tüntetni. Mi takaró lécet használtunk erre a célra, de glettelni vagy vakolni is lehet, ha valaki inkább ezzel próbálkozna.

Végszó

Nos, ezek a mi tanácsaink, ha a nyílászárók felújításába vágnátok a fejszéteket. Ha ti találtok megbízható ablakcsere árkalkulátort, osszátok meg velünk is, de ha nem, akkor reméljük, nektek is a javatokra a válik ez a kis összefoglaló!