Ha megoldod a szakács problémáját, a pizza megint tökéletes lesz!

Tudjátok, Karcsi olyan szakács, aki a lelkét is beleteszi az ételbe. Ha ő készíti a pizzádat, az sem csak egy Songoku lesz, vagy egy Erős magyaros, hanem igazi műalkotás. Hiába változatlan a recept és a fűszerek, megunhatatlan a kaja, amit ő csinál. A visszajáró vendégeink már tudják ezt, és gyakran kérnek extra feltétet a pizzájukra úgy, hogy Karcsira bízzák, mi legyen az. És így jönnek rá, hogy néhány szelet főtt tojással mennyivel finomabb a hagyományos sonkás-gombás, vagy mennyivel másabb egy baconos pizza, ha fokhagymás-tejfölös alappal készül. Persze, Karcsinak is vannak rossz napjai, mint például ez a mai. Ez nem azt jelenti, hogy ehetetlen pizzát csinál, de ilyenkor csak simán finom, nem pedig fenomenális. Már abból látszik, hogy valami nem stimmel, hogy nem játszik úgy a pizzatésztával.

Már próbáltam pudinggal, sütivel jobb kedvre deríteni, de nem jött be, így megkérdeztem, hogy min rágja magát ennyire.

Elmesélte, hogy most költöznek nagyobb lakásba a párjával, mert a mostani túl kicsi lesz, ha gyereket vállalnak… A vevő elég korrekt ajánlatot tett a kéglire, azonban csak 24 óráig tartja fenn, ha ez idő alatt nem kapja meg az adásvételi szerződést, másik lakást keres. Karcsi pedig sehol nem találja az energia tanúsítványt, ami pedig feltétlenül szükséges a szerződéshez.

Elmosolyodtam. Ha csak ez a baj, erre tudok megoldást, remélhetőleg az adott időtartamon belül.

Karcsi reménykedve felkapta a fejét, én pedig mondtam, hogy tudok egy céget, aki a helyszíni felméréstől számított 24 órán belül kiállítja az energia tanúsítványt, és ezért a tempóért még felárat sem kér. Azonnal megadtam Karcsinak a telefonszámukat, hogy rendelje meg a szolgáltatást. Ezt egyébként e-mailen, és a cég honlapján található űrlapon keresztül is meg lehet tenni. Első körben csupán névre, telefonszámra, e-mail címre van szükség, valamint az ingatlan pontos címére: irányítószám, város, közterület jellege, házszám. Karcsitól is ezeket az adatokat kérték el telefonon. Ezt követően az információkat a területi felelősnek továbbítják, mivel az egész ország területén dolgoznak. Az adott illető keresi majd Karcsit, hogy időpontot egyeztessenek a helyszíni felméréshez. Szerencsére nagyon rugalmasak, telefonon bármikor hívhatóak, és a felmérést is elvégzik akár esti órákban, vagy hétvégén is. És a 24 órát sem munkanapban számolják. Az elkészült tanúsítványt papíralapon futárral, vagy elektronikusan email útján juttatják el a megrendelőhöz. Téli akciójukban most 500 forinttal olcsóbb, ha az e-mailes verziót választjuk, a gyorsabb kiszolgálás érdekében és a környezettudatosság jegyében. A héten ráadásul a budapesti lakások és házak felmérése is kedvezményes áron történik.

A honlap egyébként minden fontos dologról részletes információt ad. A főoldalon rögtön elmondják, hogy mi az az energia tanúsítvány, és mire jó. Sokszor ugyanis az ember akkor találkozik először ezzel a fogalommal, amikor lakást vesz vagy elad. Illetve, azt mindenki tudja, hogy a műszaki cikkeknek is van ilyen besorolásuk, de nekem például sokáig fogalmam sem volt, hogy a házaknak is. Egy ilyen tanúsítvány hiteles képet ad a vevőnek az ingatlan energetikai besorolásáról, és tartalmazza az esetlegesen korszerűsítésre vonatkozó javaslatokat. Magyarul, hogy mennyibe kerül az ingatlan fenntartása. A cég által kiállított energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes, amennyiben nem történik olyan változás, felújítás az ingatlanon, amely az energetikai besorolását nagyban befolyásolja. Például szigetelés, új fűtési rendszer.

A honlap pontosan tájékoztat arról is, hogy a tanúsítás folyamata alatt mire számítsunk. Miközben én kiselőadást tartok Karcsinak, neki szemmel láthatóan megjön a kedve a munkához: játszik a pizzatésztával, és mosolygós fejet rak szalámiból meg jalapeno paprikából a csípős pizzára.

Szóval, miután megadtuk az adatainkat, a területi mérnök fog ugye minket keresni. A megbeszélt időpontban elvégzi a felmérést, melyhez, ha lehetséges, szüksége van a ház vagy lakás építészeti dokumentumaira: tervrajzok, metszetek, ilyesmik. Ha nincs, akkor nincs, de ha van, az nagy segítség. A mért adatokat a központnak továbbítja, ahol ezek alapján kiállítják a hitelesített tanúsítványt, és az általunk választott formában a rendelkezésünkre bocsátják. Egyébként meg is őrzik elektronikus formában, de a lakás eladása után erre csak az az új tulajnak lesz szüksége. Ha a felmérést követő 24 óra is sok idő, mert esetleg pályázat miatt kell a papír, vagy sürget a potenciális vevő, mint Karcsi esetében, akkor lehetőség van arra is, hogy sms-ben kérjük a tanúsítvány sorszámát. Ezt a felmérést követő 6-12 órán belül tudják küldeni, és ezzel az ügyvéd már meg tudja írni az adásvételi szerződést a vevőnek.

energia tanúsítvány

Ezekért a dolgokért semmi felárat nem számolnak. Akkor se, ha sms-t kérünk minél hamarabb. Az Áraink fül alatt található összegek magukban foglalnak minden költséget. Most kedvezményesen például egy budapesti lakásnak, ami 54 négyzetméter, csak 15.990 forintba kerül kiállítani a tanúsítványt, vagy egy szintén pesti, 75 négyzetméteres háznak 18.990.

Karcsiék lakása 39 négyzetméter, itt laknak Fehérváron, tehát ők már a vidéki besorolásba tartoznak. 16.990 forintot kell majd fizetniük az egész procedúráért, és erről számlát is kapnak, tehát az SZJA csökkenthető vele.

Mintegy végszóra, meg is csörrent Karcsi telefonja: a helyszíni felmérés időpontja miatt keresték. Szerencsére holnap szabadnapos, így meg tudtak beszélni már másnapra egy időpontot. Nagyon hálás volt a tippért, amit adtam, és rögtön felhívta a párját, hogy ha hazaér, keresse elő a lakás tervrajzait, műszaki rajzokat, mert valahol meg kell lenniük.

Mire 2 nap múlva újra egy műszakban voltunk a világ legjobb szakácsával, már alá is volt írva az adásvételi szerződés. Maximálisan meg volt elégedve a cég munkájával minden ponton: a kommunikáció, a kapcsolattartás, a felmérés alapossága, és persze a gyorsaság. És az ügyélközpontú látásmódnak része volt természetesen az a kedves udvariasság, ami segített Karcsinak minden feszültség félretételében. Elmondása alapján innentől ő is bátran ajánlja bárkinek ezt a céget, ha energetikai tanúsítványra van szüksége.

A továbbiakban pedig megszokott lelkesedésével vetette bele magát a pizzatészta gyúrásába, az alapanyagok és a fűszerek válogatásába. Jókedvű fütyörészése kihallatszott a kemence mellől még az étterem asztalai közé is. Hihetetlen jattal zártunk aznap, úgy látszik, aki szereti a pizzát, az az olasz népdalokat is szívesen hallgatja Karcsi füttyszaván keresztül.

Mikor pár hónappal ezelőtt a nővéremék voltak hasonló helyzetben, mint Karcsi, ugyanilyen boldog megkönnyebbüléssel nyugtázták, hogy végre mindenki aláírta a szerződést. De őszintén, akkor egy percig sem gondoltam, hogy az, hogy végig kísértem a lakás eladási kálváriájukat, ilyen nagy segítésére lesz majd később a kedvenc munkatársamnak és a legjobb barátomnak.