Magányos karácsony olasz módra

Arról, hogyan töltöttem a tavalyi karácsonyt a nagyapám erdőszéli kis házikójában a Pilisben, még nem sokaknak meséltem, de most az ünnepek közeledtével épp itt az ideje felidézni ezt az emléket. Egy véletlen folytán kötöttem ki a háznál, és bele kellett törődnöm, hogy a nagy havazás miatt ott kell maradnom, amíg enyhébbre nem fordul az idő. Az eset részletei szintén megérnek egy külön történetet, de erről majd máskor írok. Most a karácsonyi menümet megmentő gázpalackról és kedvezményes áráról szeretnék mesélni.

Gyerekkoromban sokszor megfordultunk a szüleimmel nagyapánál, de akkor mindig felkészülten, a szülők jóvoltából mindenféle eszközökkel felszerelkezve érkeztünk. Bár a gázpalack mindennapos használatban volt, mi is mindig vittünk magunkkal egy tartalék palackot a biztonság kedvéért. Nagyapa igen tábori körülmények között élt, amióta a nagymamám meghalt. Olasz nőt vett feleségül, aki egy Nápoly közelében lévő Portici nevű községből származott. Így érthető az a családi hagyomány, hogy az ünnepekkor – így neveztük a nagyanyámat – mindig hajnalban kelt és erős kezeivel nekiállt gyúrni, dagasztani a tésztát.

gázpalack ár

A tábori körülmények ellenére tehát egy dologról most sem voltam hajlandó lemondani: ha már a karácsonyt magányosan, az erdő szélén kell töltenem egy elhagyatott, omladozó viskóban, legalább a szokásos ünnepi menüt el akartam készíteni magamnak. A kamrában találtam egy néhány hónapja lejárt lisztet, de gondoltam, ettől csak nem lesz bajom. Olaj is volt egy kevés, meg házi paradicsompüré és só. Egy bukkanó volt csupán: a gázpalack üres volt és az összes vagyonom nem volt több 10 000 forintnál. Azzal, hogy a gázpalack ár mi fán terem, nem igazán voltam képben, de miután sikerült egy kis térerőt fognom az udvar végében, felhívtam a testvéremet, hogy keressen nekem egy olyan céget, akik gyorsan vállalják kiürült gázpalackok újratöltését Budapest vonzáskörzetében. Így találtunk rá a gazpalackfutar.com oldalra , akik felmentő seregként rendkívüli gyorsasággal házhoz szállították és feltöltötték a PB gázpalackomat.

gázpalack ára miatt izgultam csak, hiszen ott voltam egyedül szinte pénz nélkül, és aggódtam, mi történik, ha nem lesz elég az az összeg, ugyanis valahogy még haza is kellett jutnom. A cég kedves munkatársainak köszönhetően nem kellett lemondanom a kedvenc karácsonyi ételemről, és még egy 11,5 kg-os palack megtöltése mellett is maradt annyi pénzem, hogy kijött belőle a vonatjegyem hazáig. Annyit azért elárulok még, hogy életem legrosszabb pizzáját készítettem el és ettem meg akkor este, cserébe viszont az egyik legmaradandóbb élményem maradt.