Pizzázás közben laptop javításról beszélgettünk

Egy ideje rajta vagyok azon, hogy megtaláljam és/vagy kikísérletezzem a tökéletes pizza tészta receptjét. Ez kisebb, nagyobb sikerrel meg is volt. Igazából sikerült már egész korrekt tésztát is összehoznom, de valami hiányzott belőle mindig. Bevallom, hogy a célom egy igazi olasz pizza elkészítése, ezért olasz receptekkel is próbálkoztam, internetes fordító segítségével. Lehet emiatt nem sikerült még, mert ugye ezek a fordítók nem a legjobbak. De sajnos nem tudok olaszul, így ez maradt. Bár elég merész elvárás igazi olasz pizzát készíteni úgy, hogy még nem jártam Olaszországban, ennél fogva nem is ettem igazi olaszországi pizzát. De szerencse, hogy a barátaim bármit megkóstolnak, és van közöttük olyan is, aki fél évet tanult kint.

Angol receptet is próbáltam már, de nem jöttek be azok sem. Eléggé szeretem a pizzát, de igazából nem tudom megmondani, hogy miért vált missziómmá, hogy egy fantasztikus pizzát süssek, úgy tűnik ez így bekattant nálam. Mert egyébként jellemző rám, hogy ha egy étel nem sikerül túl jól, akkor akár évekig nem próbálkozom meg vele újra, úgy elmegy a kedvem. De ezek szerint a maximalista énem itt is utat tört magának.

Megérte, mert megtörtént a csoda. Találtam egy új receptet, és láss csodát! Pontosan olyan lett a tészta, mint azoknak a pizzáknak, amiket az ismertebb pizzériákból szoktunk rendelni. Ezzel pedig már tökéletesen elégedett voltam, és azóta is kincsként őrzöm a receptet, mert még nem tanultam meg.

Korábban meséltem egy barátomról, akinek beletört az általam sütött pizzába, amit szörnyen elrontottam. Annyira nem passzoltak egymáshoz – mármint a foga és a pizza -, hogy egy fogbeültetés vált szükségessé. Petinek egyből szóltam is, amikor elkészült a szuper tészta, hogy sütöttem egy álom puhaságú pizzát, jöjjön, kap belőle. Ez azért is volt fontos, mert maga a beültetés még nem történt meg, így kis fogatlankaként eszik azóta is.

Jött és mesélt is. Igazából nem is ő lenne, ha nem történne vele mindig valami.

Legutóbb hazavágta a laptopját, de nem lett menthetetlen, így nekiállt szervizt keresni Budapesten. Amiket talált, azokkal nem volt elégedett, ezért az ismerőseinél is körbekérdezett, így ajánlották neki a pcmentor laptop szervizét. Igaz, nem volt számára teljesen ismeretlen ez a név, mert hallott róluk és tudta, hogy laptopokat árulnak, de azt nem, hogy szervizeléssel is foglalkoznak.

Úgyhogy egyből fel is kereste a pcmentor honlapját, mert sürgősen szüksége volt a javításra. Ja, azt még nem is mondtam mi történt a laptoppal: repült egyet a kicsike. Peti épp dolgozott, az ölében volt a gép, amikor hirtelen egy nagy csattanást hallott. Ettől pedig úgy megijedt, hogy felpattant, a gép meg lepattant az öléből. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy a kijelző nem csukódott le rendesen, és néhány billentyű nem működött.

A pcmentor oldalán több mindent felsorolnak, amiket a szervizükben meg tudnak oldani. Ilyenek például: a ventilátor hangossága, ha nem kapcsol be a kijelző, ha töltés közben is merül az akkumulátor. Persze többek között. Szerencsére Peti talált célzottan a problémájának megfelelő menüpontokat, és rövid leírást is hozzá.

A billentyűzettel kapcsolatban elmesélte, hogy az oldal szerint hogyan történik a szervizelés. Az első és legfontosabb megjegyzés egyébként az, hogy ha tönkremegy egy, vagy akár több billentyű, akkor az az esetek többségében azért van, mert korábban folyadék folyhatott bele. Úgyhogy végül is ez a hiba, nem az esés miatt következett be. Ami szintén fontos egy ilyen hiba esetében, hogy nem lehet csak egy-két gombot kicserélni, hanem a teljes billentyűzet cseréje szükséges. Amit nyilván nem baj, mert így legalább teljesen új az egész.

A honlap szerint először bevizsgálják a laptopot, hogy pontosan meg tudják állapítani a hibát, majd még mielőtt bármit is csinálnának vele, természetesen felhívják a tulajt, és egyeztetnek vele a részletekről, többek között az árakról is. A javítás pár napot vesz igénybe, hiszen meg kell rendelni a szükséges alkatrészeket. Peti azt mondta, hogy ez körülbelül 20-25.000 forint környékén mozog, amivel nagyon elégedett volt. Viszont azt is megemlítette, hogy az én laptopom billentyűzet cseréje már kicsit többe kerülne, mert az én gépemen a billentyűgombok nincsenek egybe, hanem a műanyag burkolatba vannak beleépítve. Egy ilyen laptopon a billentyű csere egyrészt hosszabb időt vehet igénybe a beszerzés miatt, illetve az ára is magasabb, mert 25.000 forintnál kezdődik.

Ami miatt egyébként végül a pcmentor mellett döntött, abban a szimpátia is közrejátszott, természetesen a szakértelemmel egyetemben. Minden cserélt billentyűzetre egy év garanciát adnak, illetve, ha nem tudják elvégezni a javítást, vagyis pontosabban a cserét, akkor nem kell fizetni semmit sem. Igazából ezen kicsit meglepődtem, mert szerintem – sajnos – ritka, az ilyen korrekt szolgáltató.

De ugye ezzel még nem ért véget a problémák sora, mert ugye nem csukódott le rendesen a laptop. Bár személy szerint ez nem egy nagy probléma, bár ugye nem mindegy hogy mennyire csukódik le, mert ha semennyire, az nyilván már problémás.

Szóval a pcmentor honlapján erről azt írták, hogy ez mindenképpen zsanér probléma. Peti azt mondta, hogy ez az a „hajtóka” ami összeköti a képernyőt a géppel. Ez eltörhet, kicsúszta, kiszakadhat. Igazából a törésen kívül, a többi problémát nem tudom elképzelni milyen lehet. De a honlapon volt egy kép is – egy törött és kiszakadt zsanérú gépről. Ez részemről egyébként egy újabb pluszpont, mert így az ember mégis csak el tudja dönteni, hogy mégis mi a csuda történt. Ennek a javítását pedig részletesen el is magyarázzák. Miután hozzáfértek a zsanérokhoz, megnézik, hogy pontosan hol és mi a probléma, majd ha ez meg volt az egész gépet szét kell szedni – a képek alapján elég alaposan -, ezt követi a zsanérok cseréje.

Ami az árakat illeti, Peti szerint ezt a fajta javítást is baráti áron végzik el: a legolcsóbban 22.000 forintból meg lehet úszni a dolgot, de akár 70.000 forintba is kerülhet a szervizelés. Ez persze függ a probléma súlyosságától is, mert értelemszerűen nem mindegy, hogy egy sima törésről van szó, és ténylegesen csak a zsanérokat kell kicserélni, vagy mondjuk az LCD lap is cserére szorul.

Ami nagyon fontos szerintem, hogy ha beadjuk hozzájuk javításra a laptopunkat, akkor nem csak a hibát javítják ki, de nem ám. A szervizelésen felül ingyen és bérmentve elvégzik a laptop teljes körű tisztítását is, amit bizonyos időközönként amúgy is ajánlott megtenni. Egy ilyen tisztítás legalább tízezer forintba kerül, így viszont ezt grátiszban elvégzik. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy ezért érdemes tönkretenni a laptopunkat, de számomra ez nagyon szimpatikus hozzáállás, és azt gondolom, hogy gesztusnak sem utolsó.