Reméljük, hogy a pizzéria nem csak energiahatékonyabb, hanem nyereségesebb is lesz

A testvéremmel néhány éve nyitottunk egy pizzériát. Az üzlet nagyon jól megy, rengeteg a vendég és sok a rendelés is. Tehát a bevétel igen magas, hónap végére azonban mégsem jövünk ki túlságosan sok plusz pénzzel. Az alapanyagok megvásárlása, a munkaerő és a számlák rengeteg pénzt elvisznek. A tesómmal, Ivettel hétvégén leültünk megbeszélni, hogy min kellene változtatnunk a nagyobb nyereség elérése érdekében.

Leszögeztük, hogy az árakon nem szeretnénk emelni, ugyanis lehet, hogy elpártolnának tőlünk a vendégek, mivel épp most nyílt egy másik pizzéria a környéken. A munkásokat sem lehet elbocsájtani, hiszen minden emberre nagy szükség van, így is alig győzzük a munkát. Természetesen az alapanyagokból sem szeretnénk rosszabb minőségűt venni, mert a színvonal romlása, ugyancsak ahhoz vezetne, hogy elhagynak bennünket a fogyasztók. Így abban maradtunk, hogy csak a számlákból kellene valahogyan faragni.

A testvérem bedobta az ötletet, hogy napelem rendszert kellene vásárolnunk, ugyanis azt hallotta, hogy azzal akár lenullázható a villanyszámla. Ez a terv egyből elnyerte a tetszésemet, hiszen számomra a környezetvédelem egy érzékeny téma, nagyon sokat foglalkozom vele, egy energiahatékony beruházással pedig tovább támogathatnám az ügyet.

sporoljnapelemmel.hu

Az egyik törzsvendégünk nemrég mesélte, hogy napelemeket szereltetett a háza tetejére, így egyből őt hívtam fel, tőle kértem tanácsot. Az ürge a sporoljnapelemmel.hu internetes oldalt ajánlotta, ahonnan nem csak informálódni, hanem árajánlatot kérni is lehet.

A weboldalt egyből felkutattuk. Átláthatóan, könnyen lehet róla tájékozódni és valóban minden tudnivalót be lehet szerezni, hiszen még a napelem működési elvét is meg lehet ismerni. Kiderült számunkra, hogy a rendszer a napfénnyel érkező elektromágneses sugárzást alakítja villamos energiává. A villamos energiát az inverter alakítja át váltakozó árammá, ami már felhasználható. Ezáltal nem kell a szolgáltatótól megvásárolni az áramot, hanem mi magunk állíthatjuk elő a szükséges energiát.

A sporoljnapelemmel.hu szerzői a hálózatra visszatápláló napelem rendszert ajánlják, ami azt jelenti, hogy a háztartás ugyanúgy az áramszolgáltató hálózatán marad, mint korábban. A nappal megtermelt áram fel nem használt része a szolgáltató hálózatába töltődik fel, amit aztán éjszaka vissza lehet venni. Ebben az esetben szükség van a rendszeren kívül egy speciális, oda-vissza mérő villanyórára, ami nem csak a vételezett, de a betáplált energiát is tudja mérni. A szolgáltatónak kötelezettsége fizetnie a hálózatába juttatott áramért. Így tud megtérülő lenni a beruházás. Az év során kapunk egy szaldós elszámolást a szolgáltatótól arról, hogy a kettő értéke, tehát az energia feltöltése és elszívása hogyan viszonyul egymáshoz. Az ideális eset az, ha a kettő különbsége nulla, mert így semmit nem kell fizetni az áramért.

Ez a működési elv nagyon megtetszett nekünk, egyből elhatároztuk, hogy szükségünk van a napelem rendszerre. A pizzériában a fűtés és a melegvíz is villannyal működik, tehát a naposabb hónapokban rengeteget spórolhatnánk. Bár a napelem rendszer valószínűleg eléggé költséges beruházás, azonban a következő években ez a pénz biztosan megtérül majd.

Ivett már ki is töltötte az árajánlat kérő űrlapot. Remélem nem egy túlságosan nagy összeget fognak megjelölni, de ha igen, az sem fog bennünket eltántorítani, ugyanis megbeszéltük, hogy ártól függetlenül kitartunk a tervünk mellett. Van elég sok megtakarításunk, szóval biztosan ki fogjuk tudni fizetni a napelem rendszerrel járó költségeket. Izgatottan várom a szakemberek visszajelzését.